Uutiset

Videosarja Swedish Homestead: Miten puu kaadetaan turvallisesti ja tarkasti

Wednesday, December 15, 2021

Videosarja Swedish Homestead: Miten puu kaadetaan turvallisesti ja tarkasti

Simeon Fuchs kertoo turvallisista ja hyväksi havaituista tekniikoista, joita perinteiset ruotsalaiset metsurit käyttävät suurten puiden korjaamiseen.

Eri puolilla maailmaa käytetään erilaisia tekniikoita puiden kaatamiseen. Ruotsissa nuoret metsurit arvostavat vanhempien metsureiden perinteitä ja kokemusta. Simeon ei ole poikkeus. Simeon on tehnyt puunhakkuuta jo yli kymmenen vuotta ja lukee puunhakkuutyylinsä, tarkkuutensa ja ammattitaitonsa vanhojen ruotsalaisten metsureiden ansioksi, jotka opettivat hänelle kaiken tarvittavan puiden kaatamisesta.

”Uskon vakaasti asianmukaisiin turvavarusteisiin”, Simeon aloittaa. Puiden kaatamisessa tärkeintä ovat turvalliseen työskentelyyn tarvittavat tiedot ja välineet. Moottorisahat voivat olla hyvin vaarallisia jopa ammattitaitoisille metsureille. Vaikka hakkuutekniikat voivat muuttua, asianmukainen pään, korvien, silmien ja vartalon suojaus on ratkaisevan tärkeää ennen hakkuutöitä.

Simeon kertoo käyttävänsä housuja ja kenkiä, joiden läpi moottorisaha ei pysty sahaamaan, ja kirkkaanväristä takkia, joka takaa näkyvyyden metsässä. Simeon huomauttaa, että vastoin yleistä uskomusta kestävät housut ja kengät ovat varsin mukavat ja riittävän kevyet liikkumiseen. Tukeva kypärä ja työkaluvyö ovat myös välttämättömiä metsurille. Simenonin vyöhön mahtuu mittanauha, kiilat ja kirves.

Puun kaatamiseen Simeon käyttää Stihl MS360 -moottorisahaa. Simeon sahaa puuhun loven, joka ohjaa, mihin suuntaan se kaatuu. Kaatolovi osoittaa maahan asetettua pitopuuta kohti, joka osoittaa kaatumissuunnan.Moottorisahan kahvan avulla Simeon pystyy mittaamaan tarkalleen sahauskohdan. ”Yksi yleisimmistä virheistä, joita olen nähnyt ihmisten tekevän, on se, että kun he kaatavat puun, he eivät aloita puun tyvestä”, Simeon sanoo – liian ylhäältä aloittaminen hukkaa arvokasta puutavaraa.

Loven tekemisen jälkeen Simeon sahaa puun ympäri. Noin puolivälissä hän työntää kaksi kaatokiilaa ohjaamaan puun kaatumista. Simeon jatkaa sahaamista puun ympäri, kun kiilat on lyöty hieman sisään. Sitten hän iskee kiilat kokonaan sisään ja tarkistaa usein, missä kohtaa puu alkaa kaatua. Lopuksi hän astuu taaksepäin, kun puu kaatuu tarkasti pitopuun viereen. Kun puusta on karsittu oksat ja puu sahattu poikki tai sopivan pituiseksi, tukki on nyt valmis sahattavaksi arvokkaaksi puutavaraksi.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Tervetuloa

Tervetuloa Wood-Mizer (suomi) uutishuoneeseen.

Täällä näet miten Wood-Mizer sahaomistajat ympäri maailman kasvattavat aktiivisesti paikallisia talouksia työstämällä puuta kestävän kehityksen ja tuottavuuden mukaisesti. 

Kutsumme sinut ottamaan yhteyttä meihin lisätietojen saamiseksi Wood-Mizerista tai näistä artikkeleista.

Yhteystiedot

Liity mukaan online

Sähköiset Uutiset

Newsletter

Piditkö artikkelista? Tilaa uusi Sähköiset Uutisemme ja saat lisää kertomuksia, uutisia ja tietoa Wood-Mizerin tarjouksista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme Sähköiset Uutiset kerran kuukaudessa.

Lähetä