Uutiset

Vanha puusepän verstas Saksassa päivitetty nykypäivään

Wednesday, January 22, 2020

Vanha puusepän verstas Saksassa päivitetty nykypäivään

Wood-Mizerin MP360-höylä nopeuttaa työskentelyä ja parantaa tarkkuutta saksalaisessa puutyöverstaassa, joka on pala historiaa.  

Lähes 100 vuotta vanhassa Montagebau Kellerin saha- ja puutyöverstaassa, jossa aiempien sukupolvien osaajien perinteet ovat voimissaan, on nyt myös innovatiiviset Wood-Mizerin puuntyöstökoneetr. Saksan Ala-saksin itäosassa sijaitsevassa Gartowissa oleva puutyöverstas toimii suojellussa teollisuusrakennuksessa, jossa yritys on toiminut jo vuodesta 1923 alkaen.Montagebau Kellerin johtava puuseppä Moritz Kollenrott selittää: ”Tämä puoliksi puurakenteinen rakennus on rakennettu perinteisillä menetelmillä ja luokiteltu historialliseksi muistomerkiksi. Vintillä on edelleen historiallinen höyrykone, joka tuotti sähköä koko kylään.”

Rakennus on todella ainutlaatuinen - täynnä vanhoja puuntyöstökoneita ja muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Vuosikymmenien ajan edellinen omistaja salli lukemattomien puuseppien elää, työskennellä ja kouluttautua täällä. Vielä tänä päivänä joka puolella on nähtävissä käsityöläisten arkipäivän elämään ja työhön liittyviä jälkiä.

”Kun tulin tänne ensimmäisen kerran luulin olevani museossa”, kertoo Moritz. “Vaikka olen työskennellyt täällä jo yli kahdeksan vuotta, löydän edelleen uusia yksityiskohtia. On todella jännittävää työskennellä täällä.”Montagebau Keller on tuottanut erilaisia puutuotteita, mukaan lukien huonekaluja, ikkunoita, ovia, portaikkoja ja autokatoksia yli 14 vuoden ajan. Viime aikoihin asti yhtiö luotti pelkästään perinteisiin menetelmiin ja vanhoihin koneisiin tuotteiden valmistamisessa, mutta kasvava kysyntä on noussut aiemman kaluston tuotantokyvyn ohi.

Lankkujen mittojen osalta mittatarkkuus on erittäin tärkeää eivätkä vanhat koneet olleet kovin tarkkoja. Edellisen johdosta tehtiin päätös korvata muutamia vanhentuneita koneita ja päivittää ne moderneihin Wood-Mizer MP360-höyliin. Asennuksesta lähtien uudet höylät ovat oleellisesti tehostaneet verstaan kapasiteettia.  

“Valmistamme eri kokoista puutavaraa, alkaen 1,5 cm x 3 cm koosta aina 14 cm x 14 cm ja 16 cm x 16 cm parruihin. Aiemmin oli haastavaa valmistaa lankut tarkkoihin mittoihin, mutta uudet höylät ovat erittäin tarkkoja ja kulmat ovat aina 90 astetta. MP360 on erittäin tarkka”, Moritz kertoo.

MP360 höylää ja muovaa kappaleet kaikilta neljältä sivulta yhdellä työstökerralla, mikä on oleellisesti nopeuttanut toimintoja Montagebau Kellerissä.

“MP360 säästää meiltä paljon aikaa ja vaivaa. Aiemmin kesti koko päivän valmistaa yhden autokatoksen puuosat, nyt meiltä menee siihen noin kolme tuntia”, Moritz kuvailee.
Vähentynyt manuaalisen työn tarve, parantunut tehokkuus ja mahdollisuus käsitellä kookasta materiaalia yhdellä koneella sekä käytännölliset lisäominaisuudet ovat ominaisuuksia, joita Moritz erityisesti arvostaa höylässä.

Hän jatkaa: “Työstämämme parrut ovat tyypillisesti 6 - 8 metriä pitkiä - ne ovat kookkaita, pitkiä ja todella raskaita. Niiden  liikuttelu eri koneiden välillä oli väsyttävää ja vei aikaa. Nyt voimme käsitellä kaiken materiaalin yhdellä koneella ja työmme on muuttunut paljon helpommaksi.

“Päätin ryhtyä puusepäksi, jotta voisin työskennellä kauniiden, monipuolisten ja hyvältä tuoksuvien sekä hyvältä tuntuvien materiaalien kanssa. Lisäksi saan työskennellä ainutlaatuisessa ja historiallisessa kohteessa ja käyttää edistyksellisiä ammattilaistason laitteita. On vaikea kuvitella parempaa työtä kuin se mitä saan itse tehdä.”

Kirjoittaja: Paulina LewandowskaName:
Email:
Subject:
Message:
x

Tervetuloa

Tervetuloa Wood-Mizer (suomi) uutishuoneeseen.

Täällä näet miten Wood-Mizer sahaomistajat ympäri maailman kasvattavat aktiivisesti paikallisia talouksia työstämällä puuta kestävän kehityksen ja tuottavuuden mukaisesti. 

Kutsumme sinut ottamaan yhteyttä meihin lisätietojen saamiseksi Wood-Mizerista tai näistä artikkeleista.

Yhteystiedot

Liity mukaan online

Sähköiset Uutiset

Newsletter

Piditkö artikkelista? Tilaa uusi Sähköiset Uutisemme ja saat lisää kertomuksia, uutisia ja tietoa Wood-Mizerin tarjouksista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme Sähköiset Uutiset kerran kuukaudessa.

Lähetä