Uutiset

Kanadalainen kokemus: Kasvihuoneen rakentaminen

Thursday, May 19, 2022

Kanadalainen kokemus: Kasvihuoneen rakentaminen

Vuosien ajan Stan Kujala unelmoi rakentavansa kasvihuoneen järven rannalla Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Port Albernissa olevalle kiinteistölleen. ”Vaimoni ja minä olemme olleet intohimoisia vihanneksien viljelijöitä jo vuosia”, kertoo Stan. ”Olemme aina halunneet rakentaa kasvihuoneen pidentääksemme kasvukautta".

Oma kasvihuone mahdollistaisi sen, että Stan ja hänen vaimonsa voisivat aloittaa vuoden ensimmäisen sadon istutuksen aikaisemmin keväällä ennen kuin ulkoilman olosuhteet mahdollistavat istutuksen suoraan ulos. Kasvihuoneen hallittavissa oleva ilmanala mahdollistaisi myös sen, että kasveja voi kasvattaa myös läpi syksyn kohti talvikautta. Tämä tarkoittaisi sitä, että Kujalan perhe voi lisätä muutamia lisäviikkoja joka vuosi, jona he voivat paitsi tuottaa suuremman sadon, mutta myös nauttia yhteisestä ajasta yhteisen harrastuksen parissa.Tähän mennessä Stanilla ei kuitenkaan ole ollut aikaa rakentaa kasvihuonetta, mutta muuttuneet olosuhteet toivat tähän ratkaisun. Kun COVID-19-pandemia iski vuonna 2020, päivittäinen arki mullistui ja Stanilla oli yhtäkkiä paljon aikaa käytettävissään.
”COVID tarjosi minulle ylimääräistä aikaa, jota käyttää kasvihuoneen suunnitteluun, rakentamiseen ja viimeistelyyn”, kertoo Stan. Hän kaatoi Oregon-mäntyjä ja tuijaa kiinteistöltään kesällä 2020. Kaatamisen jälkeen hän varastoi puut talven yli ja sahasi 100 prosenttia kasvihuoneen rakentamisessa tarvittavasta puusta käyttämällä hänen omaa siirrettävää, hydraulista Wood-Mizer LT40 Super -sahaa.

Stan kuivatti lautoja muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen hän oli valmis aloittamaan kasvihuoneen rakentamisen kevään lopulla vuonna 2021. Hän teki töitä projektin parissa vapaa-aikanaan ja rakennustyö kesti kaksi kuukautta. ”Vaimoni auttoi minua joidenkin rakennustöiden ja puun petsauksen kanssa”, Stan muistelee. Lisäksi Stanin ystävä auttoi häntä viimeistelemään raskaat rakennustyövaiheet sekä asentamaan kasvihuoneen muovipaneelit.Kasvihuone valmistui kesän puolenvälin jälkeen. Valmiin kasvihuoneen koko on 3,65 x 3,65 metriä, mikä vastaa 13,3 neliömetrin pinta-alaa. Kaatamalla tarvittavat puut omalta maaltaan ja sahaamalla laudat itse Stan arvelee säästäneensä noin 2 000 dollaria kasvihuoneen rakennuskustannuksissa.
Nyt kun kasvihuone on valmis, Stan aikoo parannella joitakin ulkopuolisia yksityiskohtia kotitalossaan, kuten vaihtaa muutamia ikkunankarmeja ja ulkoseinien mäntyvuorauksia sekä rakentaa muutaman uuden laiturin järven rantaan. Vaikuttavan pandemian aikana toteutetun projektin valmistumisen jälkeen Stan on saanut useita innostuneita viestejä faneilta koskien kasvihuonetta. ”Ihmiset ovat ihailleet kasvihuonettani ja ovat kysyneet voisinko rakentaa heillekin samanlaisen!”Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Tervetuloa

Tervetuloa Wood-Mizer (suomi) uutishuoneeseen.

Täällä näet miten Wood-Mizer sahaomistajat ympäri maailman kasvattavat aktiivisesti paikallisia talouksia työstämällä puuta kestävän kehityksen ja tuottavuuden mukaisesti. 

Kutsumme sinut ottamaan yhteyttä meihin lisätietojen saamiseksi Wood-Mizerista tai näistä artikkeleista.

Yhteystiedot

Liity mukaan online

Sähköiset Uutiset

Newsletter

Piditkö artikkelista? Tilaa uusi Sähköiset Uutisemme ja saat lisää kertomuksia, uutisia ja tietoa Wood-Mizerin tarjouksista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme Sähköiset Uutiset kerran kuukaudessa.

Lähetä