• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Artikkelit

Friday, October 15, 2021

Valeakaasian sahaaminen UnkarissaEi kulunut kauankaan siitä, kun Kolumbus oli löytänyt uuden maailman ja kun eurooppalaiset alkoivat tilata puutarhoihinsa eksoottisia amerikkalaisia kasveja. Vuonna 1601 Ranskan kuninkaan Henri IV:n kuninkaallinen puutarhuri istutti pienen valeakaasian taimen. Nyt 420 vuotta myöhemmin tämä puu on Pariisin vanhin!

Robinia pseudoacacia – lajin nimi – on upea puu, joka kasvaa vuosittain 20 - 30 cm. Se sietää kuivaa ilmaa, ja sen voimakas juurijärjestelmä auttaa vahvistamaan maaperää, kun se istutetaan hiekkapitoiseen maahan, rinteisiin ja rautateiden varrelle.

Valeakaasia ei ole yhtä kestävä kuin tammi, mutta kemiallisten ominaisuuksiensa ansiosta sitä voidaan käyttää ulkona ilman kemiallista lisäkäsittelyä. Kestävyys, pitkäikäisyys ja palonkestävyys tekevät valeakaasiasta loistavan ekologisen materiaalin silloille, ratapölkyille, pinnoitteille, terasseille, puutarhakalusteille ja muille ulkorakenteille.

Saadaksemme lisätietoa valeakaasian käytöstä tapasimme Gabor Erdelyin, joka on unkarilaisen Robinia Group KFT:n toimitusjohtaja.”Yrityksemme käsittelee yksinomaan vain valeakaasioita,” Erdelyi kertoo. ”Yleisesti ottaen sillä on Euroopassa valtaisat markkinat. Valeakaasian kysynnän ohitti aikaisemmin trooppinen puu, joka oli suhteellinen edullista. Tilanne on nyt kuitenkin toinen. Ympäristökysymykset ovat nyt etualalla. Koska on selvää, että sademetsien puidenhakkuu ei ole kestävää ja laillista, kuluttajat Euroopassa ovat valinneet ympäristöystävällisempää paikallisesti kasvatettua valeakaasiaa. Ja he ovat halukkaita maksamaan hiukan enemmän trooppiseen puuhun verrattuna.”

”Tuotelinjamme käsittää paljon puutuotteita lapsille, kuten leikkikenttiä”, Erdelyi jatkaa. ”Jos kysytte lasten mielipidettä, he pitävät aina enemmän puisista leikkitavaroista, koska puutuotteet tuntuvat luonnollisemmilta ja miellyttävämmiltä.”

”Jotta yritys olisi vakaa, sen on seistävä useammalla kuin yhdellä jalalla - yhdellä tulonlähteellä,” Erdelyi jatkaa. ”Olemme kehittäneet liiketoimintaamme tarjoamalla enemmän tuotteita, joita asiakkaat eivät saa muualta,” Erdelyi kertoo. ”Lisäpalveluita, suunnittelua, kuljetusta, asennusta ja tukea myöhemmin tarvittaessa.”

”Vertaan usein toimintaamme lihakauppiaaseen: päättäisikö hän myydä vain porsaansorkkia ja heittää loput porsaasta menemään? En usko, että niin tyhmiä lihakauppiaita on olemassa,” Gabor Erdelyi hymyilee. ”Sama koskee puuta. Meidän on valmistettava koko puusta hyödyllisiä tuotteita - 100 %:sesti. Meidän on jalostettava kaikki raaka-aineet tuotteiksi mahdollisimman korkealla lisäarvolla.”

Tätä strategiaa noudattaen Robinia Group osti vuoden 2016 alussa Wood-Mizer LT70-sahan kauko-ohjausasemalla, tukkipöydän sekä materiaalien käsittelykomponentteja puun ja sahattujen lankkujen siirtämiseen.

”Miksi me valitsimme Wood-Mizerin?” Erdelyi sanoo. ”Valeakaasia kasvaa Lounais- ja Koillis-Unkarissa, ja yrityksemme sijaitsee keskellä Unkaria. Kun sahaamme puut, voimme ostaa metsää ilman esilajittelua ja siten raaka-aineesta tulee edullisempi. Wood-Mizer-sahalla meillä ei ole käytännössä rajoituksia puun koon suhteen, koska tämä laite pystyy sahaamaan puuta jopa yhden metrin halkaisijalla.”Lisäksi Wood-Mizer käyttää kapeinta nykyisin saatavissa olevaa vannesahanterää,” Erdelyi jatkaa.

”Tämä vähentää energiankulutusta, sahanpurua ja enemmän valmiita tuotteita jokaisesta puusta. Käsittelemme puuta, jonka keskimääräinen halkaisija on 20-30 cm, mikä vuoksi kapeiden terien käyttö on välttämätöntä. Ne ovat leveitä teriä edullisempia ja käsittelevät pieniä tukkeja tehokkaasti. Kaikki nämä kustannussäästöt ovat merkittäviä pienille yrityksille, koska niiden ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme edullisempia valmiita tuotteita.”Viime vuosina Wood-Mizer on valmistajana kehittynyt. Wood-Mizerin maine on erinomainen. Näiden seikkojen pohjalta päätimme sijoittaa siihen. Hinta oli kohtuullinen, emmekä keskittyneet hintaan niin paljon. Tavoitteenamme oli saada laite, joka auttaa meitä saavuttamaan kestävän kehityksen toimintaa sekä alhaisia tuotantokustannuksia.

Euroopan unionin haitallisten vieraslajien raportissa valeakaasia luokiteltiin haitalliseksi vieraslajiksi, ja se herätti paljon keskustelua Unkarissa, koska nykyään valeakaasiaa käytetään alueella paljon.

”Valeakaasia kuuluu kiinteästi unkarilaisten elämään. Sitä ei käytetä vain rakennuksissa ja puuntyöstössä vaan myös polttopuutuotannossa, ja sen runsaat kukinnot ovat välttämättömiä hunajantuotannolle,”, Erdelyi kertoo.

Julkisuus tuotti jännittävän tuloksen, koska sen myötä Unkarin ulkopuolella asuvat kuluttajat alkoivat kiinnostua valeakaasia-tuotteista. Robinia Groupin verkkosivustossa on tietoa lukuisista yrityksen tuotteista: lasten leikkikenttiä, terasseja, puupinnoituksia, penkkejä jne. Monien menestyksekkäiden hankkeiden lisäksi siellä esitellään myös monia kansainvälisiä hankkeita.”Leitzigrund Stadiumin katto oli suuri saavutus yrityksellemme, koska se oli ensimmäinen mittava hankkeemme,” Erdelyi jatkaa. ”Kun Itävalta ja Sveitsi saivat isännöidä jalkapallon EM-kilpailuja vuonna 2008 Letzigrund Stadiumilla, katto oli peitettävä kokonaan. Ainoana ongelmana oli vain sopivan puun löytäminen.”

Päävaatimuksena stadionin katolle on kestävyys yhdessä palonkestävyyden ja kauneuden kanssa. Sen vuoksi hankkeeseen ei voitu valita vähemmän kestäviä puulajeja. Ainostaan muutama trooppinen laji ja valeakaasia vastasivat kestävyysvaatimuksia.

”Onneksi sveitsiläiset kiinnittävät paljon huomiota ympäristöön, minkä vuoksi he eivät valinneet trooppista puuta. Saimme siitä aika paljon työtä - toimitimme yhteensä noin 20 rekallista valeakaasiaa kattoa varten,” kertoo Erdelyi.

Lisätietoa: www.robiniagroup.hu
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Tervetuloa

Tervetuloa Wood-Mizer (suomi) uutishuoneeseen.

Täällä näet miten Wood-Mizer sahaomistajat ympäri maailman kasvattavat aktiivisesti paikallisia talouksia työstämällä puuta kestävän kehityksen ja tuottavuuden mukaisesti. 

Kutsumme sinut ottamaan yhteyttä meihin lisätietojen saamiseksi Wood-Mizerista tai näistä artikkeleista.

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN ONLINE

Sähköiset Uutiset

Newsletter

Piditkö artikkelista? Tilaa uusi Sähköiset Uutisemme ja saat lisää kertomuksia, uutisia ja tietoa Wood-Mizerin tarjouksista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme Sähköiset Uutiset kerran kuukaudessa.

Lähetä