• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Artikkelit

Wednesday, July 21, 2021

Puisten lusikoiden ja lautasten teko taidetta: Italialainen perhe ylläpitää perinteistä liiketoimeaan elossa

Perettin perheelle puu on yhtä oleellinen osa olemassaoloa kuin ilma tai vesi. Puu on ollut osa perheen toimeentuloa jo yli puoli vuosisataa ja osa perinteistä käsityöosaamista perheen asuinpaikkana toimivan laakson ihmisille.Val Stronan laakso Italian Alpeilla sijaitsevassa Piedmontin alueen pohjoisosassa tunnetaan yleisesti myös ”Lusikoiden laaksona”, sillä puisia lusikoita on veistetty siellä osana laakson pääasiallista teollisuutta jo vuosisatojen ajan.”Val Stronan laakso oli eräänlainen pieni Kiina - jokaisen perheen kellarissa oli lusikkatehdas”, kertoo Noris Peretti. Noris ja hänen kaksi veljeään Sandro ja Ezio työskentelevät yrityksessä yhdessä.”Me kaikki kolme olemme syntyneet täällä ja asuneet sekä hengittäneet puuta syntymästämme saakka, sillä vanhempamme pyörittivät yritystä ennen meitä.” Mutta markkinat ovat muuttuneet paljon. Ennen vanhaan jokainen keskittyi määrään laadun sijaan. Tuontituotteiden maahanvyöryn aiheuttaman kriisin myötä kaikki on muuttunut, eivätkä kaikki pysyneet mukana muutoksessa.” Laaksossa oli aikoinaan noin 300 pientä yritystä, jokainen tuottaen puutuotteita ja lusikoita, joita myytiin ympäri Italiaa. Nyt jäljellä on enää 30 yritystä.

”Ne, jotka selvisivät, ymmärsivät, että tuotteiden laadun ja ulkonäön tulee olla prioriteettina. Kun kriisi alkoi, faksit lopettivat tilausten tulostuksen lähes yhdessä yössä ja myös postin kautta tulevat tilaukset loppuivat kuin seinään. Onneksi oma perustamme oli erittäin vahva ja sen turvin pystyimme jatkamaan tuotantoamme ja pystyimme kasvattamaan varastoamme parempien päivien odotuksessa. Nyt varastomme ovat tyhjentyneet uusien tilausten ansiosta ja meillä on usein vaikeuksia pysyä uusien tilauksien mukana.”Sahan sisällyttäminen tuotantolinjaan on oleellisesti lisännyt yhtiön kykyä vastata lisääntyneeseen kysyntään. ”Wood-Mizer on avannut uusien mahdollisuuksien maailman yrityksellemme”. Se on tehnyt meistä kilpailukykyisemmän hinnan suhteen, sillä meidän ei enää tarvitse tukeutua muiden sahojen tuottamaan puumateriaaliin. Se on lisännyt riippumattomuuttamme ja joustavuuttamme.”

Yhtiön tiloissa oleva LT20 tarjoaa mahdollisuuden päättää, mitä puuta sahataan sen mukaan, mitä tuotteita on tilattu. Vuosien varrella yhtiö on jatkanut tarjottavan tuotevalikoiman monipuolistamista ja koostuu nyt pelkkien lusikoiden sijaan myös puulautasista, leikkuulaudoista, kookkaista keittiövälineistä ja koriste-esineistä sekä pienoispatsaista. Lähes kaikki yhtiön tuotteet muotoillaan käsityönä. Yhtiön työntekijät muotoilevat lautaset sorvissa, koristelevat ja maalaavat tuotteet käsin ja petsaavat tuotteet, jotka ovat kosketuksissa ruokien kanssa. He käyttävät vain luonnon öljyjä.Uusien tuotteiden lisääntyminen korostaa myös oikeiden puulajien valinnan tärkeyttä.

”Me käytämme useita eri puulajeja”, Noris kertoo. ”Pyökkiä, kirsikkapuuta, leppää, vaahteraa, saarnia ja pähkinäpuuta. Tukit tulevat Sveitsistä tai ovat lähellä olevista paikallisen alueen laaksoista.””Wood-Mizerin saha on ollut oleellinen osa tuotannon kehittämistämme ja on mahdollistanut maksimaalisen joustavuuden, jonka ansiosta voimme sahata lankut juuri tarvittavaan kokoon.  Se on erittäin tehokas kone ja on muuttanut tapaamme tehdä töitä.”

www.fraperlegno.it

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Tervetuloa

Tervetuloa Wood-Mizer (suomi) uutishuoneeseen.

Täällä näet miten Wood-Mizer sahaomistajat ympäri maailman kasvattavat aktiivisesti paikallisia talouksia työstämällä puuta kestävän kehityksen ja tuottavuuden mukaisesti. 

Kutsumme sinut ottamaan yhteyttä meihin lisätietojen saamiseksi Wood-Mizerista tai näistä artikkeleista.

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN ONLINE

Sähköiset Uutiset

Newsletter

Piditkö artikkelista? Tilaa uusi Sähköiset Uutisemme ja saat lisää kertomuksia, uutisia ja tietoa Wood-Mizerin tarjouksista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme Sähköiset Uutiset kerran kuukaudessa.

Lähetä