• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Artikkelit

Thursday, May 31, 2018

Hirrenveistoyritys suuren hankkeen parissa

Uusi sauna rakennettiin Lonnan saarelle ja on nyt yksi esimerkki yleisten saunojen trendistä Helsingissä.

Hirsityö Heikkilä on Keski-Suomessa sijaitseva puun veisto- ja korjausyritys. Omistajat Martti, Ilkka ja Johannes ovat seuranneet isänsä, yrityksen 1995 perustaneen Erkin jalanjälkiä. Heidän puualan yrityksensä jatkaa kasvamistaan nopeassa tahdissa ja sen liikevaihto nelinkertaistui vuonna 2016. Asiakkaita on ympäri maan, ja jokainen työ tehdään käsityönä, mukaan lukien muun muassa kesämökit, talot ja perinteiset suomalaiset savusaunat. Hirsityö Heikkilä toteutti hiljattain tähän asti suurimman ja vaativimman hankkeensa—toimittamalla lähes 200 neliömetrin kokoisen saunan hirsirungon Suomenlinnan hoitokunnalle.

Sauna rakennettiin Lonnan saarelle, joka on osa  Suomenlinnan aluetta ja on nyt yksi esimerkki yleisten saunojen trendistä Helsingissä. Uuden saunan suunnittelija on kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja voittanut Anssi Lassila. Hänen suunnittelemassaan saunassa on kaksi erillistä löylyhuonetta, yksi miehille ja toinen naisille, joissa kummassakin on tilaa 20 saunojalle. Pesuhuoneet sijaitsevat alemmalla tasolla, itse sauna on ylemmällä tasolla, josta on upea näkymä merelle.

“Vuoden 2015 syksyllä saimme mielenkiintoisen tarjouspyynnön: arkkitehtitoimisto OOPEEA etsi suunnittelemalleen suurelle hirsisaunalle rakentajaa” Hirsityö Heikkilän omistaja ja johtaja Johannes Heikkilä kertoo. Hirsityö Heikkilä valikoitui  saunan rungon toteuttajaksi tarjouskilpailussa, jossa heidän täytyi  todistaa ammattitaitonsa. Veljekset alkoivat etsiä täydellisiä puita kaadettaviksi. Ostettiin yhteensä 166 kuutiometriä puuta,  joista pisimmät tukit olivat 10 metrin pituisia. Karstulassa puut sahattiin 180 mm paksuiksi pelkkahirsiksi. Puut toimitettiin paikalliseen kuivaamoon, missä ne saivat kuivua kuukauden ajan. Varsinainen työ Karstulassa aloitettiin tekemällä rakennusaikaiset perustukset (20 x 8,5 m). Myöhemmin eli maaliskuussa aloitettiin tukkien ja hirsien veisto.  Saunan hirsirunko saatiin veistettyä valmiiksi toukokuun lopussa, kun sen seinistä vielä piilutettiin kirveellä yli 220 m2. Sen jälkeen hirret merkittiin ja kuljetettiin Helsinkiin/Lonnan saarelle. Lopullinen pystyttäminen, aukkojen sahaukset  tehtiin Lonnan saarella.

Wood-Mizer LT40ME15SAH3:n ja 7,2 metrin jatkopöydän avulla Hirsityö Heikkilän rakentajat pystyivät käsittelemään suuria Suomenlinnan saunahankkeeseen tarvittavia hirsiä. Perinteisellä pyörösahalla hankkeen toteuttaminen olisi ollut mahdoton.

“Vannesahalla saimme hyvänlaatuisen sahaustuloksen ja voimme sahata halkaisijaltaan 1 metrin kokoisia hirsiä ja 14 metrin pituisia hirsiä,” Johannes selvittää. “Työ sujui helpommin, kun voimme itse sahata hankkeen raakamateriaalin omilla laitteillamme.” Johannes ja hänen veljensä olivat erittäin tyytyväisiä LT40:n ominaisuuksiin.

Sahan hankkimisen ansiosta yritys voi ottaa vastaan uusia hankkeita. Vannesahan käyttö oli välttämätöntä saunahankkeessa. Hirsityö Heikkilä sai vannesahan hankintaa varten investointitukea.“Rahoitus helpottaa yrittäjien sijoituspäätöksen tekoa,” Johannes sanoo. “Tähän mennessä olemme käyttäneet hyväksemme maaseudun rahoitusohjelmaa useita kertoja, kun liiketoimintamme on kasvanut.”

Johannes ja hänen veljensä jatkavat työtä haastavien hankkeiden parissa ja toimittavat asiakkailleen kauniita, käsityönä tehtyjä hirsitöitä.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Welcome

Tervetuloa Wood-Mizer (suomi) uutishuoneeseen.

Täällä näet miten Wood-Mizer sahaomistajat ympäri maailman kasvattavat aktiivisesti paikallisia talouksia työstämällä puuta kestävän kehityksen ja tuottavuuden mukaisesti. 

Kutsumme sinut ottamaan yhteyttä meihin lisätietojen saamiseksi Wood-Mizerista tai näistä artikkeleista.

Yhteystiedot

LIITY MUKAAN ONLINE

Sähköiset Uutiset

Newsletter

Piditkö artikkelista? Tilaa uusi Sähköiset Uutisemme ja saat lisää kertomuksia, uutisia ja tietoa Wood-Mizerin tarjouksista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme Sähköiset Uutiset kerran kuukaudessa.

Lähetä